WELCOME!

I´m glad to see so many guests from all over the world.
In the end of every post I write a summary in english.
Please use the translation gadget and look around.
Be kind and leave a mark :-)

lördag 5 maj 2012

Smakrådsdag med Saltå Kvarn

 Dagen började med att vi samlades på Skäve Gård/Norrbyvälle Gård strax utanför Järna.
Där vi skulle få vara med och så havre i projektet Så Framtiden!

Ett par "riktiga" hästar deltog också i dagen :-)
De arbetade med underhållning...
...och tog med barn och vuxna på en rundtur.

Inför Så Framtiden sådden talade först Jennifer Key från Saltå Kvarn som bjudit in oss...
Jennifer Key, Wijnand Koker och en medarbetare som spelade på horn inför sådden.

Sara Jervfors kostchef Södertälje kommun berättade om deras arbete med att växla från halvfabrikat till ekologisk mat i skolor, förskolor och omsorg.

Wijnand (odlingsrådgivare Biodynamisk odling)  instruerar hur sådden ska gå till och tackar Holger van der Woude, för att ha upplåtit mark till denna aktion.

Här går vi till åkern...

och här delar Holger ut havre i våra kepsar :-)
Många barnfamiljer deltog i sådden
Min keps fylld...
....dags att så...
Saltå Kvarn i fjärran

Slutspurten på sådden ;-)

Vissa sådde mycket på en gång ;-)
Sedan dags att signera...
Så här många var vi...

Av havren vi sådde blir det så småningom detta....
...världens godaste havregryn, Saltås såklart!


Efter sådden gick vi en tipspromenad som Ekobanken ordnat....
tyvärr blev mitt resultat uselt bara 5 rätt av 9 :-(
men alla fick pris, Ekorrens ekologiska godis :-)


Tittade in i Skäve Kafé
och butikshörna.

Mycket gott att bli sugen på :-P

Saga Förskola ligger helt underbart mitt i byn.


Inne i Skäve Gård...
fick vi supergoda mackor, te, kaffe, aprikoser, nötter och juicer.

Mats-Ola Ohlsson kom in och berättade om verksamheterna i Norrbyvälle 
och sedan kom Lisa Trolle, produktionsansvarig på Saltå Kvarn.
Hon berättade bland annat om vilka kriterier som ställs på de som levererar till dem.

Efter en shoppingpaus, bl.a. på Nibble där jag köpte några växter (visar dem senare) träffades vi på Skillebyholm och fick lyssna på och ställa frågor till Pierre Hanell, kock, naturläkare och författare till boken Nyanser av nyttigt.
Fick mycket kött på benen ang. ekologisk mat och att minska på köttätandet.


Något av det jag fastnade för:

#Förr, 50-talet, åt man kött 3 ggr i veckan. Nu äter vi det 3 ggr/dag, i värsta fall!!!
Äter vi mycket kött bildas mycket urinsyra i kroppen som vi har svårt att bli av med.
Våra kroppar är försurade och därför blir vi sjuka.
Om vi istället blir basiska KAN vi INTE bli sjuka, ex. få cancer.

#Salt är inte farligt om vi äter rätt och dricker så mycket rent vatten som vi ska.
Havssalt är överlägset allt salt då det innehåller 80 mineraler mot vanligt bordsalt som innehåller 2.

#Lokalt producerad honung, ej uppvärmd, vaccinerar mot pollenallergi.

#Äter vi mer kolhydrater (energi) än kroppen kan förbruka, så lagras det i kroppen som fett.
Ett sätt att öka förbränningen är att vistas i några grader kallare miljöer än vi gör nu.
Vi är ex. ute alldeles för lite och har för hög inomhustemperatur.

#Mjölk, mjöl och socker är inte farligt!
Det är processad mjölk, mjöl och socker som är det, en väsentlig skillnad!

#Fiberberikad mat = livsfarligt!
Eftersom sädeskornet inte spjälkas i sin helhet i kroppen utan det gjorts utanför kroppen, så får många mag och tarmproblem som följd.
( Hoppas jag uppfattat det rätt.)
Enligt Pierre har det uppmärksammats av Livsmedelsverket och till hösten kommer denna process antagligen att förbjudas i hela Europa.


OJ! Det blev en lång predikan, men ack så viktig!

Boken Nyanser av nyttigt, verkar tyvärr inte gå att få tag i.
I alla fall inte just nu, bevakar den på Bokus.

Efter Pierres föredrag fick vi fika och sedan for jag hemåt.
De andra fick laga mat och rundvandring i Skillebyholms trädgård med komposttips av Thomas Lühti.

Eftersom jag gått några kurser där så vet jag ungefär vad de fick se och göra :-)
Är så nöjd med dagen, uppfylld och uppmuntrad att sträva mot ett hälsosammare leverne :-)

Gott slut på dagen!



Today I´ve been all day in Järna and participated in the event Sowing the future!
Listening to lectures about ecologic/biodynamic farming and healthy food.
I am fulfilled and encouraged to continue my struggle to healthier living :-)








1 kommentar:

  1. tack för utförlig och trevlig rapport! Vilken dag ni haft! Ska absolut försöka komma nästa gång

    SvaraRadera

Blir glad om du kommenterar mitt inlägg.
Jag undanber mig reklam i detta fält. Maila mig för ev. samarbete :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...